Osteopatia
Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija.
Ortopedinen osteopaatti on ammattinimike, jonka omaava ammattilainen ymmärtää syyt kehosi kipujen taustalla. Osteopaatti osaa tutkia ja erotella harmittomat syyt muista syistä sekä antaa erilaisille vaivoille oikenlaista ja näyttöön perustuvaa hoitoa. Tarvittaessa hän osaa neuvoa sinut eteenpäin toiselle ammattilaiselle. Et näin ollen jää yksin vaivojesi kanssa tullessasi osteopaatille!
Osteopatian ammattikorkeakoulututkinto sekä koulutukseen pääsemiseksi vaadittava, tätä edeltävä työkokemus terveydenhuollon ammattilaisena varmistavat laadukkaan vaivojen tutkimisen ja hoidon. Neljän vuoden osteopatiakoulutuksessa opitaan ymmärtämään ja tutkimaan kehon erilaiset mekanismit sekä niiden yhteydet tuki- ja liikuntaelinvaivoihin.
Vastaanotolla
Hoito sisältää aina ensin kattavan alkuhaastattelun ja tutkimisen, minkä avulla mahdollisimman tehokas hoitolinja määräytyy. Tarkoitus alkuhaastattelulla on saada selville mm. asiakkaan arkitottumukset, oirekuva ja vammahistoria. Nämä ovat usein tärkeimpiä tietoja erotusdiagnostiikassa, jonka tarkoituksena on poissulkea mahdollisia syitä kivuille, kunnes todennäköisin syy löytyy. Fyysiseen tutkimiseen sisältyy esimerkiksi hermoston ja niveltoiminnan kartoitusta erilaisilla testeillä sekä palpaatiota, jossa osteopaatti käsillään tunnustelee anatomisia rakenteita kivun alueelta sekä havainnoi nivelten liikkeitä. Alkuhaastattelun ja tutkimisen jälkeen asiakkaan kanssa tehdään yhdessä hoitosuunnitelma. Tyypillisesti hoitokertoja on 2-4 kappaletta.
Erilaisten kiputilojen hoito voi sisältää esimerkiksi nivelten ja pehmytkudosten käsittelyä ja harjoitusohjelman tekemisen asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin. Tärkeää on käydä myös keskustelua siitä, miten asiakas voi itse hoitaa ja ennaltaehkäistä vaivaansa arjessa.
Kun tulet vastaanotolle, et tarvitse lähetettä tai mitään muuta erityistä mukaasi. Jos sinulla on aikaisempia lääkärinlausuntoja tai magneetti- tai röntgenkuvia, voit ottaa ne mukaan.
Esimerkkejä vaivoista, joihin saat apua vastaanotollani
- Alaselkäkivut
- Iskiaskivut
- Yläselkäkivut
- Niskakivut
- Päänsärky, migreeni, huimaus
- Kyynärpää-, ranne- ja olkapääkivut
- Raajojen puutuminen ja voimattomuus
- Nivelten liikerajoitteet tai kivut liikkeissä, nivelrikko
- Leukanivelen kivut
- Purentalihasten jännittyneisyys